Raportul de expertiza cuprinde:
– Masurarea nivelului de zgomot in diverse puncte din incinta/e conform normelor in vigoare;
– Harta acustica a incintei/lor analizate;
– Influenta unei noi surse de zgomot asupra hartii acustice;
– Efectul expunerii unei persoane in conditiile de zgomot masurat.
Zgomotul este o problema actuala:
„Zgomotul în mediu afectează un număr mare de europeni. Publicul îl consideră ca fiind una dintre problemele majore de mediu. Acesta poate afecta populaţia atât fiziologic, cât şi psihologic, având influenţă asupra activităţilor elementare precum somnul, odihna, studiul şi comunicarea. Chiar dacă aceste impacturi asupra sănătăţii umane sunt cunoscute de multă vreme, cercetările recente arată că acestea se produc la niveluri de zgomot mai mici decât se credea iniţial. ”
Sursa: https://www.eea.europa.eu/ro/themes/noise/about-noise
Efectele zgomotului asupra omului:
Potrivit unui studiu publicat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), poluarea acustică produsă de trafic (autovehicule, trenuri și avioane) stă la originea unor boli, disfuncții și morți premature. Zgomotul produs de mijloacele de transport poate provoca diverse tulburări, de la insomnie la infarct, probleme de învățare și acufene (țiuituri în urechi). Potrivit studiului, zgomotul provocat de traficul rutier este „al doilea factor de mediu favorizant al îmbolnăvirilor”, după poluarea atmosferică.
Alte efecte negative ale zgomotului asupra omului constau în spasme stomacale, tresărirea și reținerea respirației, tensionarea musculaturii, dilatarea pupilelor sau chiar moartea, dacă această poluare acustică depășește pragul de 180 dbA.
În anul 2015, se estima că aproximativ 10.000 de persoane mor anual, în întreaga lume, din cauza afecțiunilor asociate poluării sonore din marile orașe.
Efectele zgomotului asupra animalelor:
Pe 24 septembrie 2002, nave ale NATO au efectuat un exercițiu între Insulele Canare și strâmtoarea Gibraltar. În aceeași zi, 14 balene cu cioc au eșuat pe plajele vecine. La autopsierea acestora s-au constat leziuni la nivelul urechii interne. Principalii vinovații au fost sonarele militare de joasă frecvență, utilizate pentru detectarea submarinelor. Din anii 1990, mai multe eșuări, în majoritate ale balenelor cu cioc, au fost corelate cu exerciții navale în cursul cărora au utilizat sonare de mare putere. Concluzia a fost clară: sunetele foarte puternice pot provoca moartea marilor cetacee.
S-a constatat că vrăbiile își ajustează cântecele când trăiesc în mediul urban, folosind note mai înalte față de cele din mediul rural, pentru că altfel cântecul lor s-ar pierde în zgomotul de joasă frecvență a vieții urbane. Ele își modifică repertoriul de-a lungul vieții, pentru a putea să facă față zgomotului produs de oameni.”
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Poluare_acustic%C4%83
Detalii contact partener:
Dr. Ing. Robert Beloiu
Mobil: +40744367256
Email: robertbeloiu.expertize@gmail.com
Website: https://sites.google.com/view/robert-beloiu-expert-tehnic/acasa